Hur hanterar man deg? Och hur får man ett kärl på fyra kubikmeter på plats i befintliga lokaler med normalstora öppningar? Det var utmaningarna när Camatec nyligen levererade två nya degkaruseller till Barillas knäckebrödsfabrik i Filipstad.
Sällan har väl helhetsbeskrivningen ”från ax till limpa” passat så väl som när Barillas tekniske chef Brian Folkesson formulerade uppdraget:
”Leverera två moderniserade degkaruseller – på plats och helt klara för drift.” – Nu hade vi en tidigare modell att utgå ifrån, men uppgiften var ju att modernisera så vissa nya funktioner la vi in, berättar Jonas Hermansson från Camatec som ledde projektet.
Barillas knäcke i Camatecs degkaruseller
Hur gör deg?
Det som var klurigast för Jonas och hans kolleger att hantera var dels hur deg uppför sig och dels hur det stora kärlet skulle komma på plats.
– Deg är ju någonting mittemellan fast materia och vätska, samtidigt som dess egenskaper förändras i och med jäsningen, konstaterar Jonas. Men här fick vi god hjälp av Barillas egen rutinerade verkstadspersonal, så vi löste det. Degkarusellen är utformad som en sockerkaksform med en inre ring och en yttre. Sakta, sakta rör sig ringarna så att degen, som redan är blandad och satt i jäsning, fortsätter att hållas i rörelse tills den matas ut på plåtar där den kavlas ut och stansas.
Lirkade in kärlen
– Vi har levererat hela den fyra kubikmeter stora ”sockerkaksformen” och en skruv som matar ner degen i formen plus flera olika motorfunktioner och övervakningsplattformen, förklarar Jonas Hermansson. Problemlösning nummer två, att få in de stora kärlen i fabriken, löstes i samråd med Wipab i Grums som svetsade ihop karusellen i två halvor, och installatören Svizza från Kil som lirkade in halvorna via en högt belägen lastport i fabriken.
– De fick ”trä” halvorna genom vissa öppningar så det var ett pyssel, men det gick, konstaterar Jonas Hermansson.
Barillas knäcke
”Bra helhetslösning”
Även Hedbergs Mekaniska i Skattkärr och Sunne Svetsteknik fanns med som underleverantörer i Camatecs helhetslösning.
– För mig var det bara att konstatera att utrustningen kom på plats på utsatt tid och fungerade som den skulle, säger Brian Folkesson, som därmed är nöjd med Camatecs arbetsinsats.
– Det är inte första gången vi har Camatec i huset och antagligen inte heller den sista, säger Brian. Den här upphandlingen vann de i konkurrens med tre, fyra andra firmor.